Återge rörelse i bild

0
2362
views

Vill du tvärtom att en rörelse ska framstå som tydlig, till exempel ett forsande vatten så kan du använda dig av långa slutartider och ett fotostativ. Du placerar kameran på stativet och ställer in en långsam slutartid ex: 1/4. Det gör att till exempel berget framstår tydligt och vattnet som forsar upplevs som suddigt och “forsande” i sin suddighet. Bästa tiden för den här effekten får man experimentera med. Att överhuvudtaget ta sig tid och experimentera med tekniken är värdefullt och det är vad man lär sig mest på. Med den digitala tekniken har man alla möjligheter att testa sig fram.

Förr var foto ett ganska dyrt intresse med alla vätskor, papper, filmrullar och framförallt TID som gick åt men som sagt; den som är verkligt ambitiös är beredd att betala priset för att avnjuta den kreativa, konstnärliga processen. Men som sagt – alla som är det minsta lilla intresserad av foto har råd att experimentera med tekniken nu när den är digital.

Detta med att använda slutartiden för att uppnå vissa effekter i sin bildkomposition är den metod som används för att återge rörelse och bländaren används för att skapa djup. För att förstå skillnaden mellan snabba och långsamma tider kan man säga att en snabb tid fångar detaljerna och gör omgivningen suddig och en lång tid gör motivets centrala fokus suddigt och omgivningarna tydliga, om man haft ett stabilt underlag som kameran vilat på. Men som sagt bäst förståelse av tekniken får man genom att experimentera och testa sig fram.