Att fotografera med rätt belysning

0
3136
views

Alla fotografer som har kunskap och erfarenhet vet hur viktigt det är att fotografera i rätt ljus. Det kan vara vad som skapar allt från en perfekt bild till en stor flopp. Du som bara tar bilder med din mobil, kanske inte har lika stora kunskaper. Det behöver du inte heller. Du tar dina bilder för glada minnen och för att föreviga olika händelser i livet. Dock kan det vara så att du blir mera nöjd om du skaffar dig lite kunskaper. Detta kan leda till att du skapar bättre bilder vilket ger dig ett vackrare resultat. Här kommer det då att vara skillnader på om du tar bilder inomhus eller utomhus. När du tar bilder inomhus använder du spotlight som ljuskälla. Om du tar bilder utomhus kommer din bästa vän att vara dagsljuset och blixten på din kamera.

Nu är det naturligtvis inte enbart ljuset som styr hur bra dina bilder blir. I det fallet kan du aldrig jämföra en mobilkamera med en systemkamera. Här blir det alltid bättre bilder med en systemkamera. Både gällande fotografering utomhus och inomhus är det också mycket viktigt att använda rätt objektiv och blixt. Är det sedan så att du känner till alla de funktioner som finns på din kamera. Ja, då är du nära att vara den som kan lika mycket som fotografen.

Fotografering utomhus

Förmodligen och förhoppningsvis känner alla de som läser detta till att du aldrig ska ta en bild mot solljuset. Solen ska du alltid ha minst 180 grader från bildens riktning. Bara det kommer att vara något som kan göra dina bilder tusen gånger bättre. Faktum är att du som tar bilder utom ibland inte enbart kan lita på dagsljuset. Här kan det ju vara kväll eller natt. I det fallet använder du även spotlight utomhus för att få det perfekta ljuset för dina bilder.

Fotografering inomhus

Detta är den typ av fotografering som de flesta tänker på när det handlar om det rätta ljuset. Vissa gånger är det vid de rätta tidpunkterna som bilderna tas, och då räcker det med det rätta objektivet och blixten tillsammans med en bra kamera. Det finns dock många bilder som måste tas i en studio. Idag har fotoutrustning för att skapa din egen hemmastudio blivit mycket billigare än tidigare. Här kan du köpa allt från bakgrundsdukar, strålkastare och boxar med tygfilter för en struntsumma. Detta gör att du som lekman idag snabbt kan lära dig att ta lika bra bilder som den professionella fotografen.