Djup och skärpa

0
1588
views

Om du ska fotografera människor i grupp eller porträtt av enstaka individ och det alltså är personerna som är fotots centrala motiv ska man inte ha så mycket “luft” omkring motivets huvudpersoner.

Ta bort allt oväsentligt runtomkring. Det gäller oavsett vad du fotograferar. Om det inte är vyer och panoraman så måste du fokusera på det centrala annars kommer inte betraktaren att förstå vad du vill förmedla med bilden. Zooma in motivet om du inte kan gå närmare. När du får bort allt onödigt lull lull i ytterkanterna av bilden så ger bilden ett mer genomtänkt intryck och fotografen framstår som mer professionell.

Du kan även experimentera med skärpedjup för att få fram intressanta effekter. Lägger du skärpan på den person eller det ting du vill avbilda så kan den bakomliggande miljön bli suddig vilket är en intressant effekt. Man kan även skapa effekt av djup i bilden genom att placera ett föremål nära kameran men lägga fokus längre bort i bilden – så att objektet/föremålet nära kameran blir suddigt och fokus ligger längre bort i motivet.

För att bli en duktig fotograf kan du experimentera med rums- och djupverkan på det här viset. Det kan skapa oväntade effekter som ger betraktaren en intressantare upplevelse avbilden.