Fånga detaljer och stoppa tiden

0
1619
views

Om du vill fånga fartfenomen på bild och återge detaljer; till exempel en vattendroppe som slår ner på en vattenyta – då ska du ställa in kameran på en snabb tid. Slutartid kallas det. Dessa effekter kanske inte finns i mobilerna. Vet ej. Jag är analog fotonörd och håller mig till den teknik jag behärskar. Slutartiderna varierar mellan lång slutartid på ca 30 sekunder upp till 1/6000sekund på avancerade systemkameror. För att frysa en rörelse och få fram detaljerna i rörelsen ställer du in slutartiden på en så snabb tid som möjligt. Det är här man skiljer agnen från vetet. Endast de extremt fotointresserade människorna investerar i sån teknik som erbjuder de riktigt snabba tiderna.

Ska du fotografera snabba händelser så kan det även vara ett bra tips att fotografera en serie med många bilder i rad. Gör du så är möjligheten stor att några av motiven blir riktigt lyckade. Den här tekniken använder du inte för att få en lång rad lyckade bilder utan att om möjligt kunna ha lyckats med en eller ett par bilder.

Yrkesfotografer och glada amatörer använder den här tekniken i sitt fotograferande eftersom de vet att av 100 bilder så kanske bara två blir riktigt lyckade och 10-15 stycken bilder blir halvbra. Detta är den positiva utvecklingen inom fotot att med den digitala tekniken kan man kosta på sig att misslyckas – för att lyckas.

Previous articleDjup och skärpa
Next articleÅterge rörelse i bild
SHARE