Hur du fotograferar i solljus med mobilkamera

0
1096
views

Sommaren är runt hörnet, och redan under våren kan vi njuta av flera soliga dagar. Och vem blir inte sugen på att vara ute och njuta i solen när den väl letar sig fram? Under dessa varma och härliga dagar lockas vi till att hitta på fler aktiviteter än vanligt, och självklart vill vi bevara dessa minnen så länge vi kan – gärna via foton.

Att fota i solljus kan både vara tacksamt och otacksamt, särskilt om man fotograferar med en mobilkamera och inte en “vanlig” kamera. Nu för tiden är det vanligare att gemene man har med sig sin mobil än att dra med sig en systemkamera, så därför tänkte vi fokusera på att fotografera i solljus med endast sin mobilkamera i det här inlägget!

Fokusera och exponera manuellt

Det går lätt att välja fokus i de flesta mobilkameror genom att bara trycka på skärmen, precis där du vill att bildens fokus ska vara. På samma gång så ställer kameran in exponering, alltså, justerar kamerans ljus efter området som är i fokus.

Att välja fokus och exponering manuellt ska man särskilt tänka på när man fotograferar i solljus, särskilt i motljus till solen. Mobilkameran vill nämligen automatiskt exponera efter ljuset i bakgrunden, och på det sättet kommer motivet, låt oss säga en person, att bli mörk. Det du ska göra är att istället fokusera på det som finns bakom ditt motiv genom att trycka på det, för då kommer både bakgrunden och ditt motiv att bli ljust.

Fotografera rörelser

När det är bra ljus, i det här fallet solljus, så är det även lättare för kameran att snappa upp rörelser, precis som när man använder blixten. Du har säkert märkt att bilderna blir väldigt suddiga och ofokuserade när du fotar i dåligt ljus utan blixt, och att det tar längre tid för kameran att ta bilden. I solljus går det mycket snabbare för kameran att autofokusera och fångar upp rörelser mycket bättre.

Ett bra sätt att fånga rörelser på bild i solljus är att använda bildserietagning. Ska ni till exempel ta några ikoniska “hoppa på stranden med havet i bakgrunden”-bilder, så blir det lätt ineffektivt att ta en bild i taget – ta istället flera stycken åt gången så ökar du chansen att få en bra bild! Hur du tar flera bilder i följd kan variera från mobil till mobil, men på en iPhone behöver du bara hålla inne avtryckarknappen för att ta flera bilder i följd. Testa även att ta flera bilder i självutlösaren, så att även du kan vara med på bilderna!

 

Bildkälla:Unsplash.com

Fotografera under vattnet

En klar fördel med solljus är att det här ljuset även tränger igenom vatten, åtminstone till viss del. Det beror lite på om du vill fotografera i pool, sjö eller hav, men ju djupare vatten det är, desto mörkare kommer det att bli.

Solen kan även bidra till coola effekter i bilden genom att den reflekterar sig i vattnet. Om du fotar i en sjö ska du se till att sandbotten är ljus då denna reflekterar mer ljus än en botten täckt med ogräs, och i en pool reflekterar poolens kanter ljuset.

Innan du bestämmer dig för att fotografera i vatten ska du dock kolla upp om din mobil är vattentät eller inte, och om den är vattentät ska du kolla upp vilket djup den klarar om du vill fota under vatten. Bestämmer du dig för att använda ett så kallat vattenhus för mobilen så ska du välja ett som är anpassat för den modell som du använder för att det ska klara att hålla tätt.

Skulle olyckan vara framme och din mobil blir vattenskadad så finns det sätt att rädda denna. Du kan till exempel rengöra den med hjälp av en tandborste och torka ur den med lite rengöringssprit innan du bestämmer dig för att ge upp och skaffa dig en ny mobil.

Fotografera solnedgångar

Sommaren är full av vackra solnedgångar, och vi har alla varit med om någon gång när vi velat ta en bild på en vacker solnedgång men kameran lyckas inte fånga upp de klara och starka färgerna. Det bästa och smidigaste tipset för att fånga en solnedgång på bild är kopplat till vårt förra tips om att fokusera på ett motiv istället för bakgrunden: för att få till en riktigt fin solnedgångsbild utan att ändra en massa inställningar, så behöver du fota ett motiv och en förgrund för att få fram bakgrunden.

Exempel på fina motiv:

  • Människor
  • Träd
  • Vatten
  • Byggnader
  • Djur

Exempel på fina förgrunder:

  • Blommor
  • Löv

På det här sättet så får bilden en bra helhet och bilden kommer garanterat få ett bättre djup i sig än om du bara fokuserade på själva solnedgången. Vill du har fler tips på hur du bäst fotograferar solnedgångar så kolla gärna in här.

Bildkälla: The Local

Som vi nämnde i början så kan det vara både tacksamt och otacksamt att fotografera i solljus, men med dessa tips och råd kommer det enbart att bli ett tacksamt verktyg till dina sommarbilder!