Fotografera utomhus – tips på att använda naturligt ljus

0
2117
views

Bildkälla: Photojaanic

Under coronapandemin har fler och fler valt att umgås med sina nära och kära utomhus, och särskilt ute i natursköna områden och inte bara på den lokala lekplatsen. Detta är ett ypperligt tillfälle att ta vackra bilder både på natur och på människor! Den främsta fördelen med att fotografera utomhus är att du inte behöver använda dig av artificiellt ljus då naturligt ljus alltid kommer att finnas till hands (om du inte tänker fotografera mitt i natten). Naturligt ljus hjälper till att skapa fantastiska bilder, men det finns naturligtvis olika sorters naturliga ljus och olika sätt en bör använda dessa när en fotograferar.

Planera bilden utefter tiden på dygnet

Det kommer väl inte som en överraskning att ljuset ändras beroende på vädret och tiden på dygnet, samt årstid. Därför borde du planera bilden utefter tiden på dygnet och kolla upp vädret innan du ger dig av (en solnedgång är inte lika fin om det är en regnig, molnig kväll till exempel).

Är du osäker på vilket naturligt ljus du vill använda dig av så är ett stort tips att fotografera samma motiv på olika tider under dygnet. På det sättet kan du jämföra ljuset på dina foton och därefter bestämma dig för vilket ljus som du tyckte var bäst.

Porträttbilder i naturligt ljus

Att fotografera porträttbilder i naturligt ljus kan antingen bli väldigt smickrande för personen som blir fotograferad, eller mindre smickrande då det även kan gå helt fel. Försök att undvika att fota porträttbilder i direkt solljus då solljus kan ge skarpa skuggor. Försök istället att fotografera i skuggan om det är en solig dag, eller vänta till framåt eftermiddagen för att få ett varmare och mjukare ljus. Är ni ute på en familjeutflykt en vacker solig sommardag, och du vill ta några fina bilder på dina barn, så är ett tips att använda dig av blixt för att balansera mot solens ljus, men också för att barn oftast är i rörelse och du gärna vill undvika suddiga bilder. Är ni ute i skogen kan ni enkelt använda er av skuggan från träden för att balansera det naturliga ljuset från solen, men se upp för att gå vilse mitt i allt det roliga! GPS-klockor för barn är ett praktiskt sätt att hålla koll på varandra när man umgås ute i naturen, och varför inte be något av dina barn att ta bilder på era äventyr tillsammans med sin GPS-klocka? Kul med olika vinklar!

 

Bildkälla: Viewbug

De gyllene timmarna

Det som kallas för de gyllene timmarna är den första timmen före solnedgången och efter solnedgången. Många anser att dessa timmar är de allra bästa att fotografera utomhus i, och visst ger de gyllene timmarna ett fantastiskt vackert naturligt ljus till dina bilder! Eftersom solen står lågt på himlen så kastar det horisontella ljuset långa skuggor och ett varmt gyllene ljus som gör sig särskilt fint för natursköna bilder och vattenreflektioner.

Fotografera en molnig dag

Rent spontant kanske det känns som att det är bäst att fotografera en solig dag, men så är inte alltid fallet. Det är faktiskt enklare att fota en molnig dag eftersom ljuset då är mjukt och du slipper skarpa skuggor. Dock behöver du då tänka mer på hur bilden ska se ut för att det lätt blir att bilderna ser platta och ointressanta ut om det är mulet. Fotografera i flera olika vinklar i förhållande till ljuset för att skapa mer dynamik i bilderna.

Det här är bara några få och enkla tips för hur du kan använda dig av naturligt ljus när du är utomhus och fotograferar. Det främsta tipset är att experimentera och hitta det som passar bäst för just dina motiv!