Så använder du fjärrutlösare till din kamera

0
1695
views

En fjärrutlösare innebär att du kan ta kort utan att röra din kamera. Du kopplar ihop din kamera med en sorts fjärrkontroll och styr sedan kamerans utlösare på håll. Det kan vara bra att ha för en mängd olika situationer men då krävs också att du har ett stadigt stativ, en ärtpåse eller något annat som ser till att kameran står stadigt.

 

Så kopplar du ihop kameran med fjärrutlösaren

Det finns flera olika sätt att koppla ihop en fjärrutlösare med din kamera på. Du måste först ta reda på hur din kamera funkar och se till att du skaffar en utlösare som är kompatibel med din kamera. Det finns två sätt som är absolut vanligaste när det gäller att koppla ihop kamera och fjärrutlösare: antingen via Bluetooth eller WiFi. Om din kamera använder WiFi för hopkoppling kan du skaffa en WiFi-förstärkare för att utöka räckvidden, vilket innebär att du kan stå längre ifrån kameran när du trycker på utlösaren och tar ett kort. Hur långt från kameran du bör stå beror helt och hållet på vad för sorts fotografering du vill göra och hur omständigheterna ser ut. De flesta kameror har en inbyggd inställning när det kommer till att koppla ihop kameran med en fjärrutlösare. Ibland kan du till och med använda din telefon som fjärrutlösare om du laddar ner en app som fungerar med din kamera. Du kan då även få en livebild av vad din kamera ser så att du kan arrangera bilden utan att du behöver stå och kolla i kameran.

Använder du dig av en Wifi-förstärkare så kan du enkelt utöka räckvidden

 

Tillfällen när fjärrutlösare är bra att använda

Fjärrutlösaren hjälper dig att ta fotot i exakt rätt ögonblick

Du ska främst använda fjärrutlösare när du vill se till att det blir så lite skakning av kameran som möjligt, alltså främst när den står på ett stativ. Du kan använda dig av fjärrutlösare om du till exempel ska filma en vlog där du befinner dig en bit ifrån kameran och vill kunna starta och stoppa på håll. Det är också jättebra att använda när du vill fota natthimlen för att minska den lilla vibration som kan göra att hela bilden blir suddig och som befinner sig när du använder längre slutartider. Det kan också vara bra att använda vid studiofotograferingar då du själv kan gå runt och se till att det du fotar ligger i rätt vinkel eller att personer poserar som du vill att de ska. Det går även utmärkt att använda om du vill ta foton av dig själv utan att någon annan är i närheten; så länge du lyckas gömma fjärrutlösaren i din hand kan du få till riktigt coola och fina foton

 

Fotokällor: