Svartvitt foto

0
2665
views

En bild säger mer än tusen ord påstås det. Ofta stämmer det. Men det behöver inte vara det stora innehållet som är det talande. Faktum är att en bild kan vara extremt avskalad och ändå fylld med innehåll. Detta gäller till exempel vid svart-vitt foto. Svartvita bilder kan ge oerhört färgstarka motiv. Med svartvitt foto kan man experimentera på samma sätt med djup och rörelse som med färgfoto. I det svartvita kan man experimentera med djupverkan och gråtoner.

Mörker, ljus, gråtoner, skärpa, oskärpa, snabba tider och långsamma tider. Alla dessa tekniker framstår tydligare i det svartvita fotot eftersom motivet inte distraheras av det breda färgspektra som färgfotot består av. Det är enklare att skapa en intressant bild med hjälp av den svartvita tekniken. Om man till exempel fotograferar gamla människor med djupa rynkor i huden så framstår dessa rynkor tydligare i det svartvita fotot.

Till skillnad från färgfoto återger man inte bara en gammal människa utan gråtonerna i det svartvita ger mer karaktär åt den gamla människan genom att dragen framträder tydligare. När karaktären blir tydligare återgiven framstår bilden som fylld av känslor, så i motsats till vad man kanske förväntat sig av det svartvita fotot erbjuder de ofta ett bredare spektra av möjligheter än färgfotot. Det svartvita mediet upplevs därför ofta som den mer konstnärliga tekniken. Dock är det inte en teknik som passar alla. Kanske kräver det mer tanke bakom motivet?