Tips på hörlurar till systemkameror

0
3732
views

På många systemkameror (och videokameror) kan man ha hörlurar. Det gäller i stort sett alla märken och modeller… Panasonic, Sony, Nikon och Canon har alla en 3.5 mm ingång på ett flertal av deras produkter. Kanske inte på precis alla kameror, framför allt inte de allra billigaste eller de mest kompakta nödvändigtvis.

Välj rätt kamera för film

Vill man filma ska man välja rätt kamera och det är ofta en kamera med både utgång för mikrofon och hörlursingång. Det viktigaste är egentligen att man ha en kamera som levererar bra skärpa, och bra kvalité. Så satsa gärna på ett prisvärt objektiv (om du är amatörfotograf) eller en riktig videokamera. En riktig videokamera är främst viktig om du spelar in långfilm, eller är professionell filmare. För Youtube och liknande funkar en systemkamera oftast utmärkt.

Många systemkameror som exempelvis Nikon är skapade på ett sätt att du inte bör filma längre än 10-15 minuter cirka. Använder man program eller liknande och “tvingar” kamera att fortsätta filma så kan den bli förstörd. Men på exempelvis Youtube behöver man sällan mer filmtid än så. Fina hörlurar är ett bra redskap som kan göra det lättare att lyssna på, och fokusera objektet i röriga miljöer.

Hörlurar för professionellt bruk

Det finns olika sorters hörlurar. Det finns exempelvis trådlösa hörlurar och det finns för piloter med enastående byggkvalité och omfattande brusreducering. Det finns så kallade studiohörlurar eller hörlurar för DJ’s som är hopfällbara. Det finns portabla och lätta hörlurar för MP3-spelare. Ett utmärkt exempel på det är Koss Porta Pro som är en trådlös version av en riktig hörlursklassiker. Sedan finns det påkostade eller mindre påkostade hörlurar för audiofiler ofta med en färgad (och underhållande) ljudbild.

Filma med studiohörlurar

Lite finare studiohörlurar är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha hörlurar för filmning med en kamera. Den enkla anledningen till det är att man vill ha den transparenta, realistiska och naturliga karaktär som just studiolurar ofta kan erbjuda. Hörlurar är en helt annat upplevelse än högtalare oavsett prisklass och ingetdera (eller video för den delen heller) kommer att uppfattas på exakt samma sätt som i verkligheten.

Bra att tänka på vid köp

Man ska tänka på vad man är villig eller har råd att köpa (eller företagets angivna budget) men med det sagt är det en stor fördel att lägga lite extra pengar på ett par hörlurar. Du vill gärna också ha ett par mindre, mer flexibla hörlurar än något stor och klumpigt som är ansedda för referenslyssning vid en musikproduktion i en studio. Du vill gärna ha något hållbart men bra byggkvalité och något som låter så naturligt och normalt som möjligt.

Här är en lista med 3 köptips:

  • AKG Y50
  • AKG K240 Studio
  • AUDEZE LCD-X Creator Edition

Det man ska tänka på också vid ett köp är att man inte ska använda hörlurar med brusreducering eller hörlurar som stänger ute ljud. Anledningen till detta är enkel. Du har behöv av att få en uppfattning av vad som händer runt omkring också. Du måste med andra ord ha god simultanförmåga som kameraoperatör. Detta innebär också att slutna hörlurar inte är det bästa, så välj gärna öppna hörlurar utan brusreducering.

Hörlurar till kamera utan uttag?

Många populära kameror som exempelvis Sony a6500 och Panasonic G85 saknar uttag. Hur gör man då? Det finns flera sätt att koppla in hörlurar till kameror utan uttag också. Det kan man exempelvis göra genom att koppla på en extern monitor som har hörlursuttag. Priset för en sådan landar på ungefär 1000 kr eller mer, men ljudkvalitén är inte nödvändigt den bästa på de billigare varianterna. Den lösning funkar för den som inte har så höga krav men kanske inte för professionell eller semi-professionell filmning.

 konvertera mini-hdmi till ett 3.5 mm hörlursuttag med en eller två adaptrar. Om man filmar i 4K så blir skärmen på exempelvis Sony kameror svart. Detta åtgärdas genom att gå in i inställningarna på kameran och (på Sonys modeller) aktivera “Dual Video REC”. Detta gäller alltså endast vid 4K-filmning (möjligtvis 6K/8K) och inte för SD eller HD. Nackdelen med detta är dock att den kommer att generera en extra liten fil på SD kortet och drar lite mer på batteriet än vanligt.

Det andra alternativet för den som vill ha skaplig ljudkvalité och inte lägga en tusenlappar är att köra en adaptera. För den mer professionella lösningen skulle man kunna investera i en mer seriös ljudadapter. Alltså en separat enhet för systemkameran. Ett exempel denna från Beachtek som är ämnad för professionellt bruk och för riktig filmproduktion. Här erbjuds ett flertal inställningar som möjlighet att inaktivera AGC, professionella XLR-utgångar och ett inbyggt försteg som förbättrar ljudet i hörlurarna. En ljudadapter är en ganska seriös lösning som kanske funkar om man är semi-professionell eller har ett enmansfirma med låg budget. Producerar man dock för stora bolag eller exempelvis SVT kanske detta inte räcker hela vägen. Då ska man ha en ljudinspelare med hörlursuttag mellan kameran och mikrofonen. Finns det ingen hörlursutgång kan man använda en splitter.

Läst fler tester om de bästa hörlurarna här:

4Sound – Hörlurar – en överblick

Advized – Bästa hörlurarna

Cnet – Best headphones for 2019