Idag är det lättare än någonsin att ta en kort. De allra flesta mobiler idag innehåller en kamera även om de skiljer i kvalité. Men även de som har eller funderat på att köpa en systemkamera eller kompaktkamera har inte alltid all koll på funktionerna för att ta de där bästa bilderna. Vare sig det är för semestern, på dina barn eller djur eller för att bli mer professionell så finns det många kurser man kan gå för att förbättra hur man tar de bästa fotona.
Här är några sidor där du kan lära dig mer, och då dessutom gratis:
- Nätkurser.se – listar kurser inom det mesta, och såklart även fotografering
- udemy.com – har gratis och betalda kurser inom nästan allt
- alison.com – gratis introduktion till digitalfoto
Det är bra att känna till skillnaden mellan olika kameror och sedan att lära känna sin kamera innan äventyrgörs och kort ska tas. Här kan du få mer tips på hur du början din resa mot att bli en bra fotograf.
Det går att köpa många delar till systemkameror. Bildkälla: Jessica Roman Photography
Systemkamera
Systemkamera, är ett bra alternativ för dig som gillar att välja själv bland alla typer av inställningar. Om du gillar att ta foton i mörker, på avstånd eller djur i rörelse är detta oftast ett bra alternativ. De flesta professionella fotografer använder systemkameror då det går att byta linser för olika situationer.
Kompaktkamera
Kompaktkameran skiljer sig från systemkameran då den inte har en lins man byter ut, allt sitter ihop. Dessa kameror kommer i varierande storlekar och är oftast smidiga att ha med på resa, till konserter, stranden eller fikat på stan. De tar oftast bra foton både på automatiskt läge som i manuellt läge.
Mobilkameran
De flesta mobiler idag har en kamera. Hur bra kameran är varierar, men det går ofta att lära sig att ta bra kort med vilken kamera som helst. Allt handlar om att lära känna kameran och de trick som finns för att skapa bra kort. Här kan du läsa på om tips för att ta bättre bilder med din mobil. Fördelarna med en mobilkamera är att den är väldigt kompakt, du har den alltid med dig och den är enkel att använda. Du har säkerligen redan tagit massor med bilder med din mobil men känner kanske att du vill få kvalitén till en högre nivå. Du kanske har inspirerats av alla bilder på instragram med hashtaggen ‘mobilephotography’ eller ‘mobilfoto’ och vill nu lära dig att ta egna fantastiska mobilfoton.
Här kommer lite tips på vad du alltid ska tänka på och här kan du få mer hjälp.
Att lära sig vilket ljusläge som är bäst är väldigt viktigt. Bildkälla: Digital Photo Mentor
- Tänk på ljuset. Är det inne, ute, mörkt eller ljust. Här finns tips på olika ljus och hur de används.
- Tänk på omgivningen. Vad finns i bilden? Är det något du kan och vill ändra på? Är det ett objekt som flyttar på sig? Ibland kan det räcka med att ändra vinkeln för att få ett annat läge som fungerar för bilden du förestllt dig.
- Tänk på inställningarna. Hur bra koll har du på ISO-inställningarna, exponeringen eller vitbalansen? Här finns några grundtips för att förstå din kamera bättre.
En digitalkamera har olika inställningar som man bör ha koll på. Bildkälla: Digitalfoto för alla
Fem olika lägen
Kameror brukar ha fem olika programlägen som gör kameran helt manuell (M), delvis automatisk (P) eller helt automatisk (Auto). Dessa lägen är kända som exponeringslägen och med dessa reglerar du bland annat hur mycket ljus som syns i fotona.
- Autoläget är helt automatiskt och kameran bestämmer allt från slutartid och bländare till blixt.
- Program är ett halvautomatiskt läge där du kan sköta vissa delar av inställningarna själv. Här kan du ändra ljusstyrka, bländare och om du vill ha blixt eller inte.
- TV (Time Value) eller S (Shuttervalue). I detta läge kan du ställa in slutartiden, men kameran väljer bländarinställning. Detta läge är bra när du vill ta ett kort på något medan du rör dig. Detta läge används ofta av sportfotografer
- AV (Aperture Value) eller A (Aperture). Detta läge kan du använda när du vill ställa in bländaren själv medan kameran reglerar slutartiden. Detta kan användas om du vill ha ett objekt i skarp fokus och resten suddigt.
- M (Manuell). I detta läge reglerar du allt själv. ISO, slutartid, bländare – kameran gör ingeting. Tänk att det är som en analog kamera.
Det kan kännas stort att lära sig en massa nya saker, men efter dessa tips är du ett steg närmare att bli en professionell fotograf. Nu är det bara att gå och börja fota!